Folkehøgskole på Svalbard krever lovendring

Det har i noen måneder vært jobbet iherdig med å få godkjenning fra Kunnskapsdepartmentet for ei folkehøgskole på Svalbard. Men det er i dag ikke mulig, sier Espen Klungseth Rotevatn, som er med i styret for prosjektet. Kunnskapsdepartementet opplyser at loven om folkehøgskoler ikke gjelder på Svalbard. Da kan det ikke gis godkjenning. Synd, men sant, sier han. Men initiativtakerne gir seg ikke med det, og tar nå saken til Stortinget. 

Venstre-politiker: – Spennende idé

De håper på ei lovendring slik at folkehøgskoleloven også skal gjelde utover fastlands-Norge. De får støtte av stortingsrepresentant Iselin Nybø (V), som er nestleder i Kunnskapskomiteen.

 

– Det er en veldig spennende idé med folkehøgskole i Longyearbyen og jeg tror det ville vært et veldig attraktivt tilbud for mange. Hadde vi fått et folkehøgskoletilbud på Svalbard, så ville nok mange betraktet det som en eksotisk og unik mulighet, sier Nybø.

Det er gledelig nytt for initiativtakerne.

– Vi har vært forberedt på at dette er en prosess som vil ta mange år, men nå ser det ut som om vi kan få påvirket en lov på rekordtid. Det viser en vilje til omstilling på Svalbard, både lokalt og blant stortingspolitikere, sier Rotevatn, som håper å få realisert ei arktisk folkehøgskole innen et par år.

Fokus på arktisk friluftsliv

Espen Klungseth Rotevatn

– Vi håper på snarlig lovendring, sier Espen Klungseth Rotevatn, som er med i styret for prosjektet.

FOTO: PRIVAT

Espen Klungseth Rotevatn sier det er svært mange gode grunner til å etablere ei folkehøgskole på Svalbard. I dag er det relativt få 18–20 åringer i Longyearbyen, og det er dessuten en politisk målsetting å skape nye tilbud i øysamfunnet, som er inne i sin største omstilling noensinne på grunn av nedskjæringene i gruveindustrien.

 

Svalbard folkehøgskole vil være en annerledes folkehøgskole på mange måter, der mye av undervisningen legges utendørs.

– Det skal være en arktisk folkehøgskole, som benytter seg av alt det spennende man har å by på her. Vi ser for oss å spille på friluftslivet og ser for oss linjer innen hundekjøring, toppturer og ekspedisjoner, sier han.

Med utsikter til et isfritt Arktis i 2100 er det svært viktig å lære elevene om miljøutfordringer og klimaendringene. Svalbard Folkehøgskole skal være et nytt bidrag til det allerede rike frilufts-, studie- og kulturmiljøet som finnes på Svalbard, tror Rotevatn.

 

Skape lokale arbeidsplasser

Rotevatn sier til NRK at folkehøgskolene primært rekrutterer norske elever og ansatte. En god, norsk tilstedeværelse på Svalbard er også et uttalt ønske fra norske myndigheter.

– Dersom det blir 80 elever, regner vi med å kunne ansette rundt ti lærere og fire personer i administrasjonen, sier han.

Kalender