Ny utgave av magasinet Folkehøgskolen ute

Gå høsten i møte med siste nummer av magasinet Folkehøgskolen. Sagatun, Norges første folkehøgskole, på Hamar, - renoveres for titalls millioner. Vi har tatt prosjektet i øyesyn. Turid Ulven møter Johan Lövgren til samtale om folkehøgskolens verdigrunnlag. På Arbeiderbevegelsens folkehøgskole på Ringsaker møtte nye lærere og ledere i folkehøgskolen til kursdager på Folkehøgskoleuka 2020. Arild Mikkelsen undersøker folkehøgskolen som demokratisk læringsarena, mens Brita Phuthi utfordrer oss i sin artikkel; Om institusjonalisert rasisme - og min og din rolle. Dette og mye mer i det 56-siders magasinet. God lesning!

CHRISTIAN TYNNING BJØRNØ SLUTTER

Daglig leder og sekretær i Folkehøgskolerådet, Christian Tynning Bjørnø (34) har sagt opp sin stilling etter snart tre år i Øvre Vollgate. Han kom inn i folkehøgskolen 1. februar i 2018 og runder av sitt arbeid i skoleslaget i desember. Nå går han inn i ny jobb med ansvar kommunikasjon og samfunnskontakt i et eiendomsselskap.

Se nordisk webinar

Nordiskt nätverk för vuxnas lärande (NVL) med nettverksgruppen «Bærekraftig utvikling» arrangerte 12. august et nordisk webinar om demokratisk dannelse, bærekraft og folkehøgskolepedagogikk. Geir Ertzgaard bidro inn i dette seminaret og det ble ledet av Brita Phuthi. Nå kan du få med deg opptak av webinaret her.

Store steg framover for Stord folkehøgskule

Om alt går etter planen, så opner Stord Folkehøgskule dørene sine i august 2021. Stord ligg midt mellom Bergen og Stavanger, i hjarta av Sunnhordland. Skulen skal attpåtil ligge i Leirvik sentrum. Det vert ein urban folkehøgskule.

Blikk fra kaikanten – Hurtigruta

Det er farlig å beskjeftige seg med dagsaktuelle saker i ei spalte som dette. Spennet mellom deadline og publisering er en halv mannsalder, og på den tida kan ekteskap ha gått i oppløsning og nasjoner blitt ruinert. Derfor gjør man lurt i å holde seg til de evige anliggender, som for eksempel dødssyndene. Eller kapitalismens forfall. Eller en kombinasjon av begge deler?

Folkehøgskole nå og i fremtiden

Dr. theol Tor Aukrust holdt et foredrag på rektormøtet i 1967 med tittelen: «Dagens ungdom i morgendagens samfunn – en utfordring til folkehøgskolen». Han hevdet at tradisjonen fra Grundtvig og Bruun var mer gyldig enn noen gang, men at den måtte møtes av samtidas utfordringer.

Musikkanmeldelse: Kjetil Hallre ute med ny EP

De fire sangene som er samlet på EP-en «Oppover Nedoverbakke» er en del av et soloprosjekt hvor Kjetil Hallre skriver, arrangerer, synger, spiller (alle instrumenter!), og produserer låtene selv. En krevende øvelse, som er med på å gi akkurat det lydbildet og musikalske utrykket artisten ønsker seg. Kjetil, som tidligere har spilt i flere band blant annet i London og Madrid, er i dag en høyt verdsatt lærer ved Ringerike Folkehøgskole.

Optimistiske Dagsavisen melder om 24.000 elever på norske folkehøgskoler

Dagsavisens journalist var særdeles optimistisk på folkehøgskolens vegne i sin artikkel i avisen 30. juli. De melder at 19 år gamle Tuva Dana er en av 24.000 unge som skal på folkehøgskole til høsten. De har mixet med søkere og endt opp med over tre ganger det som forhåpentlig blir de endelig tallene - i overkant av 8000 elever som gjester norske folkehøgskoler kommende skoleår. Det ligger an til særdeles gode tall for folkehøgskole når de tar imot høstens kull. Men neste år skal du se vi runder 24.000 :)

Familiekrønike: Hambro og Hartvig Nissen

«Jo mindre pikene vet, desto bedre parti gjør de» Det var dristig å starte en pikeskole i 1849 når dét var holdningen blant de kondisjonerte. Det gjorde det sikkert ikke enklere at skolen forfektet en revolusjonerende pedagogikk.

Kronikk: Klimasatsing i folkehøgskolen

Dårlig tid. Både verden og folkehøgskolene må ta på sjumilsstøvler på veien til 2030, og et første steg kommer i planleggingen av skoleåret etter at koronapandemien rammet. Flere av folkehøgskolene har allerede vist vei når det gjelder å fylle begrepet bærekraft med et reelt innhold. Nå må flere følge etter i å omsette globale tanker til lokal handling. Dette skriver Brita Phuthi, internasjonal rådgiver i Folkehøgskolerådet, ogHans Jakob Walnum, forsker ved Vestlandsforskning, i en klima-kronikk i Vårt Land.