Hva vil det si å være en folkehøgskolelærer?

Publisert/Oppdatert

"There is a crack in everything" Jesper Øland og Jonas Møller starter opp ny folkehøgskole i Danmark. I sin jakt på nye lærere har de skrevet en glitrende tekst om å være folkehøgskolelærer. "Hvad vil det sige at være højskolelærer på Roskilde Festival Højskole? Hvad indebærer det at undervise uden pensum, karakterer og eksamen? Hvad er højskolelærerens rolle uden for undervisningen? Hvad er relationen mellem højskole og festival? Er højskolejobbet et arbejde eller en livsstil? Kort sagt: Hvad er opgaven?"

Nytt nummer av magasinet Folkehøgskolen

Publisert/Oppdatert

Gå sommeren i møte med siste nummer av Folkehøgskolen. Har finner du blant annet: Switch, brettsportlinja som lærer elevene å leke igjen. Portrettet, Gösta Vestlund (105) demokratiets forsvarer. Debatt: Sosialpedagogikk. Økoprosjekt i Kampala. Sykdom på folkehøgskolereiser. Pedagogikk: Med bilder som nøkkel til kommunikasjon.

Publisert

Klart for folkehøgskole på Svalbard

Publisert

Nå blir det mulig å starte folkehøyskole på Svalbard, noe det tidligere ikke har vært anledning til. Regjeringen vil ha en ekstraordinær søknadsfrist slik at det kan søkes om godkjenning for oppstart høsten 2019. Regjeringen med kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) i spissen, ønsker å tilrettelegge for ny aktivitet og nye arbeidsplasser på Svalbard.

Hvis Folkehøgskoleforbundet ikke fantes

Publisert/Oppdatert

En dag spurte jeg involverte i et prosjekt om hva de hadde av behov for påfyll i form av kurs og erfaringssamlinger med andre i prosjektet. Svaret var relativt kontant og entydig, at de ikke følte noen slike behov. Det fikk meg til å tenke ..

Blendahvit folkehøgskole?

Publisert

I Europa opplever vi at det bygges en «mur» mot innvandring. President Donald Trump vil bygge mur mot innvandrere, men får det ikke til. EU vil ikke, men gjør det. Forslagene kom for noen uker siden. I årene 2021-27 ønsker Europakommisjonen å seksdoble budsjettet til Frontex, EUs grensevaktstyrke, fra 3 milliarder til nær 18 milliarder.

Første doktorgrad på folkehøgskolepedagogikk i Norge

Publisert/Oppdatert

Folkehøgskolelæreren Johan Lövgren forsvarte sin doktorgrad om læreprosesser ved norske folkehøgskoler på Menighetsfakultetet 4. mai - The Reflective Community. Learning processes in Norwegian folk high schools.

Kortkurs utredes

Publisert

I januar ble det nedsatt en gruppe som skulle jobbe med tiltak for å fremme folkehøgskolenes kursvirksomhet. Kursene har vært utsatt for kuttforslag i statsbudsjettet flere ganger. I tillegg lever kursene en anonym tilværelse sammenlignet med virksomheten som er rettet mot 19-åringene som bor på folkehøgskolene i et halvt eller et helt år. Vi så i høst at selv gode venner av folkehøgskolen ikke var klar over at vi også driver med kurs av ulike lengder og for alle aldersgrupper.

Nytt nummer av magasinet Folkehøgskolen

Publisert/Oppdatert

Nytt nummer av magasinet Folkehøgskolen. Sund folkehøgskole feirer 150 år, den er Norges eldste i drift, og er fremdeles er sprell levende. I portrettet møter du generalsekretæren i Folkehøgskoleforbundet, den røde diplomat, Knut Simble. I serien Pedagogisk hverdag ser vi hvordan Hiphop-linja ved Follo folkehøgskole blir drevet. Det er teaterstoff. På Romerike radbrekker de klassikerne - noen ganger. Dette og mye mer i det 52-sider store magasinet. God lesning!

Engasjementet til Anders Hals skaper debatt

Publisert

Er det riktig av folkehøgskolelærer Anders Hals å signere en artikkel som forfekter et politisk standpunkt med «Anders Hals, lærer på Sund folkehøgskole»? Er dette rolleblanding eller faglighet i folkehøgskolen? Det er ulike meninger om dette. Rektor Tore Haltli gir full støtte til Hals.