Ny utgave av magasinet Folkehøgskolen

Publisert/Oppdatert

Vi lanserer nok en utgave av magasinet Folkehøgskolen. I portrettet møter du Liv Solveig Fange Andreassen, miljøveileder på Skjeberg folkehøgskole. Hun ruster ungdom for veien videre. Inge Eidsvåg skriver om Ludvig Holberg, i serien pedagogiske inspirasjonskilder. Holberg var virkelig radikal, det er sterk lesning. Dorte Birch skriver om godværsavtaler i storm. Det har blitt sådd tvil om folkehøgskolenes fellesskap og solidaritet. På Lofoten folkehøgskole har de prøvd ut Friroms-modellen - og Kristin Smith har stadig noe på hjertet. Vi serverer 56 sider folkehøgskolestoff. God lesning!

Godværsavtaler i storm

Publisert/Oppdatert

Av Dorte Birch: Noe av det vakreste med norsk folkehøgskole opplevde vi da pandemien banket på døra for to år siden. Skolene har stått sammen og gjort hverandre gode igjennom hele pandemien. Denne våren har vi dessverre sett tendenser til det motsatte. Det har blitt sådd tvil om folkehøgskolenes fellesskap.

Fortsetter å lede Nansenskolen

Publisert/Oppdatert

Styret ved Nansenskolen besluttet i styremøte 15.03.22 å tilby Signe Strøm stillingen som rektor ved skolen. Hun har takket ja, slik at stillingen nå er besatt. Folkehøgskolen mottok 11 søknader på stillingen. - Kvaliteten på søkerne var gjennomgående høy, og vi hadde en grundig prosess i styret før behandlingen i går kveld, forteller styrelederen.

Åsane: Utfordrer elevene med nye smaker

Publisert

Ørjan Teigland (43) er kjøkkensjef ved Åsane folkehøgskole utenfor Bergen. Nå kjenner han at han har landet etter å ha jobbet på hoteller og restauranter og de siste ti årene som selger i storkjøkkenbransjen. Snart har han to års erfaring i sin folkehøgskolejobb.

Det er krig i Europa

Publisert

Grundtvig sa: mennesket er et guddommelig eksperiment - intet mindre! Et eksperiment er noe som ikke er avgjort en gang for alle. Det står noe på spill, når livet leves, og ingen kan på forhånd ta patent på hva mennesket er i alminnelighet, eller hva det enkelte mennesket er i særdeleshet. Å hvilke muligheter dette menneskelivet gir oss – men akk: Nå er det krig i Europa.

Ny rektor ved Sunnhordland folkehøgskule

Publisert/Oppdatert

Rektor Mona Økland (65) ved Sunnhordland folkehøgskule har bestemt seg for å gå av med pensjon. Nå har styret ved skole tilsatt Bente Sjo som ny leder. Det var ti søkere til rektorstillingen.

Øyrekka: Ny rektor på plass

Publisert/Oppdatert

Styret i Øyrekka folkehøgskole har ansatt Nina Iversen som ny rektor ved skolen. Iversen er i dag kontaktlærer ved Mausund oppvekstsenter, og har vært aktiv i arbeidet med å realisere skolen helt fra starten av prosessen

Kommentar til Odd Arild Netlands «synspunkter om Folkehøgskolerådet og organisering av det sentrale arbeidet»

Publisert/Oppdatert

Knut Simble: Vil styrkning av Folkehøgskolerådet gi elevene livsopplysning og gjøre dem i stand til å ta aktivt del i både eget liv og samfunnslivet?

Magasinet Folkehøgskolen – ny utgave

Publisert/Oppdatert

Da er første utgave i 2022 av magasinet Folkehøgskolen sendt til trykk. Du kan starte lesningen her - hele 64 sider byr vi på. Vi har møtt Bjørn Berentsen ved Åsane folkehøgskole som går av med pensjon etter hele 34 år som leder i vest. Filosof Sigurd Ohrem spør: Hvor frisinnet er de frilynte? - og han kommer med overraskende innspill. Vi byr også på flere miljøartikler rundt bærekraftig og rettferdig mat. Turid Ulven bidrar med en helt ny spalte/petit - Grundtvig til hverdags og debatten rundt disiplinærsaker i folkehøgskolen fortsetter med innspill fra Jon Krognes og Kristin Smith. Dette og mye mer i dette magasinet. God lesning!

Slutter i folkehøgskolen

Publisert/Oppdatert

Mona Økland (64) har bestemt seg for å gå av med pensjon etter dette skoleåret, og trer da tilbake fra rektorstillingen ved Sunnhordland folkehøgskule. Hun kom til folkehøgskolen på Halsnøy som lærer i 1993. Tidlig på 2000-tallet gikk hun inn i rektorrollen. Etter et lite intermesso med studier og som lærer i videregående skole på Østlandet har hun vært skolens trygge anker siden 2008.