Koronatider: Sandefjord folkehøyskole med fullt trykk

Publisert

Det er en regnfull dag , det er 28. april, og vi stikker innom Sandefjord folkehøyskole for en prat med rektor Knut Søyland. Det er overraskende mange på skoleområdet. Det vaskes og ryddes – ingen er permittert ved skolen.  Fem stipendiater er i aktivitet og vi møter rektor ved den fylkeskommunale skolen, i dagligstua, over en kopp kaffe og med god avstand.

Korona-krisa og folkehøgskulen

Publisert/Oppdatert

Då den colombianske forfattaren Gabriel García Márquez (1927-2014) vann Nobelprisen i litteratur i 1982, vart fleire av hans bøker trekt fram som grunnlag for tildelinga. Ei av dei var «Beretningen om et varslet mord.»

Kristne folkehøgskular splitta om samlivskrav

Publisert/Oppdatert

Vi klipper fra pressen: Fleire skular som har tilknyting til organisasjonar med eit konservativt samlivssyn, utelukkar likevel ikkje at sambuande eller homofilt samlevande kan jobbe som lærarar hjå dei. Vårt Land har spurt kristne folkehøgskular korleis dei vurderer samlivsspørsmål ved rekruttering av tilsette.

Mer enn ord: Bærekraftplan for Folkehøgskolekontoret 2020

Publisert/Oppdatert

I oktober 2019 vedtok alle styrene i de fem folkehøgskoleorganisasjonene et felles vedtak om bærekraft for folkehøgskolene – Bærekraftsvedtaket. Et av målene i vedtaket er å redusere klimagassutslipp med 40 prosent innen 2030, med utganspunkt i 2019. Organisasjonene sentralt følger opp vedtaket og setter samme mål for aktiviteten i deres leir.

65 millioner til folkehøgskolene

Publisert/Oppdatert

I morges ble det offentlig at folkehøgskolene får 65 millioner kroner i ekstrabevilgning som følge av koronautbruddet. Midlene skal brukes til å sette skolene i stand til å redusere elevbetalingene. Pressemeldingen fra regjeringen: Stengingen av folkehøgskolene for å hindre spredning av koronaviruset gjør at skolene er i en vanskelig økonomisk situasjon. Regjeringen vil derfor gi en ekstrabevilgning på 65 millioner kroner i perioden de holder stengt.

Stadig god søkning til folkehøgskolene

Publisert/Oppdatert

Norske folkehøgskoler er stengt resten av skoleåret. Det er dramatiske tider for skoleslaget. Nå er det nettbasert undervisning som gjelder, noe som er langt unna det elevene så for seg ved skolestart. Midt i denne usikkerheten holder søkningen for neste skoleår seg på et høyt nivå.

Fantastisk samarbeid på tvers av folkehøgskolene

Publisert/Oppdatert

Norske folkehøgskoler har virkelig vist hva kreativitet og samarbeid betyr i den vanskelige situasjonen som oppsto etter at folkehøgskolene måtte sende elevene hjem på grunn av Covid-19. Det deles gode løsninger på alt fra undervisning til morgensamlinger og romvask i både Facebookgrupper og på en egen side på dette nettstedet.

Magasinet Folkehøgskolen: Tema SANG

Publisert/Oppdatert

Da har vi landet nummer 2 - 2020 av magasinet Folkehøgskolen. Det har blitt et temanummer om sang. Vi setter lys på sangen i mange ulike fasetter. Sangen er truet i samfunnet, også i folkehøgskolen. Vi blir fattigere uten sang - er vårt postulat. Du møter Jon-Roar Bjørkvold i intervjuet, og lederen i Krafttak for sang - Jarle Flemvåg. Vi besøkte Romerike folkehøgskole og konserten deres med glimt fra filmhistorien - rett og slett et kor som leverer og imponerer. Vi kaster blikket til Danmark der allsangen blomstrer - og deres prosjekt Syng, spis og snakk. Dette og mye mer i det 52-siders bladet.

Nytt tilbud: Folkehøgskolepedagogikk ved Universitetet i Sørøst-Norge

Publisert/Oppdatert

Folkehøgskole-organisasjonene i Norge har i mange år drømt om å kunne starte en egen lærerutdanning for folkehøgskoleansatte. De seneste årene har Folkehøgskoleforbundet (FHF) og Noregs Kristelege Folkehøgskolelag (NKF) arbeidet sammen med Universitetet i Sørøst-Norge for å få til en PPU (Praktisk Pedagogisk Utdanning) som er spesielt tilpasset folkehøgskolenes behov. Vi kan nå presentere et slikt tilbud som et 50 prosents studium over to år fra høsten 2020.

Korona-refleksjoner. Sånn var det!

Publisert

Den gangen da vi dansa sammen. Dansa oss svett og lo rett i ansiktet på hverandre når vi bomma i svingen. Og klemte hverandre og sa takk. Akkurat tidsnok til at nestemann, våt i panna han også, rakk å trekke deg med i den neste rocke-polsen eller hva det var. Mens jeg satte meg ned og kunne ikke være sikker på hva som var min pils, men det var ikke så nøye. Bare gode venner rundt bordet, og vi måtte prate høgt alle sammen. Lene oss over glassene og gestikulere med minst ei hand for å bli hørt i støyen.