Ny bok: Filosofisk praksis i folkehøgskolen

Publisert

Boka, "Myndig medborgerskap - Dialog og Danning i folkehøyskolen", blir presentert under landsmøtet på Skogn i slutten av mai.

Ny utgave av magasinet Folkehøgskolen er sluppet

Publisert/Oppdatert

Folkehøgskolene som demokratiske kraftsentre – kan Friroms-metodikken hjelpe? Vi besøker og får innblikk i et dansk sangprosjekt. Einar Opsvik ser muligheter i konfliktene. Det er snart landsmøte i Folkehøgskoleforbundet, på Skogn folkehøgskole. Valgnemda har innstilt rektor Live Hokstad til ny leder. Vi anmelder boka – Generasjon prestasjon av Ole Jacob Madsen. Og daglig leder i Folkehøgskolerådet, Christian Tynning Bjørnø, spør om det nå er slutten på debatten om kortkurs i folkehøgskolen. Dette og mye mer i det 52-siders magasinet. God lesning!

Punktum for debatten om kortkurs?

Publisert/Oppdatert

Daglig leder i Folkehøgskolerådet, Christian Tynning Bjørnø, oppsummer debatten om kortkurs i folkehøgskolen: Debatten om kortkurs har pågått noen år. Jeg husker den godt fra tiden jeg satt på Stortinget. Hvis jeg skal tenke tilbake på mine fire år i utdanningskomiteen er det særlig to ting jeg husker om folkehøgskolene: Kortkurs og folkehøgskole på Svalbard. Sistnevnte kom inn på tampen av stortingsperioden, mens kortkursene var et tema hele tiden. Hvert år gjennom hele stortingsperioden. Jeg ble nesten litt lei. Jeg tror ikke jeg var alene om å tenke i de baner. Det er nesten litt synd at det ble sånn.

Prosjekt: Ønsker unge med funksjonsnedsettelse til folkehøgskole

Publisert/Oppdatert

Prosjektet «Et år for alle» skal bidra til at flere unge med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom kan velge folkehøyskole. Prosjektleder Maja Lie Opdahl i Unge funksjonshemmede skal undersøke hvordan unge med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom opplever tilretteleggingen og tilgjengeligheten til folkehøgskolene.

Åsane: Nesten én million så «Klokken minutt for minutt»

Publisert/Oppdatert

- Imponerende tall for kanskje det særeste vi har gjort, sier programskaper Thomas Hellum. Hele 972.000 seere var innom sendingen fra Jernbanestasjonen i Bergen i løpet av døgnet klokken ble bygget. Det gir en dekning på 21,9 prosent av befolkningen mellom 10 og 79 år, sier programskaper Thomas Hellum i NRK Hordaland. Det var 90 elever fra Åsane folkehøgskole som stod for byggingen av de 1440 klokkeslettene gjennom døgnet.

Status på studium i folkehøgskolepedagogikk_PPU

Publisert/Oppdatert

Folkehøgskoleforbundet har, sammen med NKF, i lengre tid arbeidet med Universitetet i Sørøst-Norge (USN) om å etablere et PPU-studium i folkehøgskolepedagogikk. Mange spør oss om og når dette eventuelt kommer. Den 19. mars var vi i møte med Kunnskapsdepartementet.

Nordisk kurs for lærere i folkehøgskolen

Publisert/Oppdatert

Forbundet Folkhögskolelärarna i Sverige, Folkehøgskoleforbundet og Noregs kristelege folkehøgskulelag arrangerte felles kurs for folkehøgskolelærere på den Nordiske folkehøgskolen i Kungälv 20. -22. mars. I spissen for kurset "Hvordan merkes det at vi underviser i folkehøgskolen" - sto Tomas Rosengren (Sv), Sindre Vinje (FHF) og Marie Wiland (NKF). Tegneserielærer ved Buskerud folkehøgkole sendte oss en tekst med noen tanker og inntrykk etter et for han svært nyttig kurs. Og møteplasser i folkehøgskolen er viktige og insprirerende!

Læringsglemsel som metode

Publisert

Professor Lene Tangaard ved Aalborg universitet fikk Højskolepædagogisk pris i Danmark i 2017. Det er FFD - Folkehøjskolernes forening i Danmark, som har opprettet denne prisen. Nå har Tangaard gitt ut boken Læringsglemsel hvor hun peker like inn i hjertet på folkehøgskolens identitet.

Didaktisk dynamitt

Publisert/Oppdatert

Glem «sosialpedagogikk» – vi dyrker «folkehøgskoledidaktikk»! Dette skoleåret har belyst en større uenighet omkring begrepet «sosialpedagogikk» i folkehøgskolen enn det vi kanskje var klar over. Det har vært livlige debatter i bladet, på nett og på skolene omkring definisjonen og bruken av ordet.

Ny rekord i antall elever

Publisert/Oppdatert

Vi har nå fått inn elevtallene for mars måned og de er svært positive. Etter mange år med god vekst i elevtallene så gjør de et skikkelig byks i år. Det er 10 prosent flere som har takket ja til pass på folkehøgskole enn det var på samme tid i fjor.