Ny utgave av magasinet Folkehøgskolen ute

Publisert/Oppdatert

Da er en ny utgave av magasinet Folkehøgskolen klar. 52 sider med svært variert stoff. Vi har laget et portrettintervju med Bjørn Olav Nicolaisen som går av med pensjon etter 27 år som rektor på Namdals folkehøgskole - «Radikal tenker blir pensjonist». Vi møter indiske Rabindranath Tagore (1861 – 1941), han var filosof, pedagog, nasjonalist og forfatter som ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1913. Her finner vi mange fellestrekk med Grundtvig.

Temanummer: Folkehøgskolehistorien

Publisert/Oppdatert

Folkehøgskolen feirer et jubileum i år – det er 160 år siden Sagatun ved Hamar ble åpnet. Det ble markert på årets rektormøte og vi skal markere det i magasinet Folkehøgskolen med et temanummer: FOLKEHØGSKOLEHISTORIEN - det 64 siders magasinet er straks på vei til postkassen din.

Ny utgave av magasinet Folkeh

Publisert/Oppdatert

Da er nummer fem 2023 av magasinet Folkehøgskolen gått i trykken. Steinar Bryn ved Nansenskolen har levert en helt fersk rapport fra Ukraina – han reflekterer rundt den fastlåste krigen i landet. Jonatan Rask møter du i portrettet, han har tatt over som leder ved Nordiska folkhögskolan i Kungälv. Geir Ertzgaard presenterer Ellen Key, den store svenske filosofen som sa: Dannelse er det som gjenstår når vi har glemt alt det vi har lært. Trond Blindheim reflekter rundt folkehøgskole og omdømme, og Kenneth Bjørkli presenterer båtbyggerlinja ved Fosen folkehøgskole. Dette og mye mer i det 52-siders magasinet.

Slipper nummer 4 av magasinet Folkehøgskolen

Publisert/Oppdatert

Det er høst og tid for å sette seg ned med en fyldig utgave av Folkehøgskolen. Vi har hentet inspirasjon på Folkehøgskoleuka i Mandal. Et lite tema denne gangen er konspirasjoner – og utfordringene rundt det. Geir Bakken skriver om Henrik Steffens – en ukjent kjendis og naturfilosof – som ble født for 250 år siden. Vi har intervjuet 88-åringen, Tore-Jarl Bielenberg, som kjemper for et folk i fare – romfolket. Vi får et innblikk i MMA – Mixed Martial Arts, ved Torshus folkehøgskule – som er mer enn en brutal kampsport. Vi har også besøkt bedriften Plateful som vil matsvinn til livs. Mette Haustreis anmelder Øyvind Brandts nye bok – Uten fasit. Dette og mye mer i det 56-siders magasinet. God lesning!

Ny utgave av magasinet Folkehøgskolen

Publisert/Oppdatert

Gå sommeren i møte med magasinet Folkehøgskolen. Vi har vært på Folkehøgskoleforbundets landsmøte i Sogndal hvor Einar Opsvik ble gjenvalgt som leder for nye to år. Vi presenterer landsmøtetalen hans. Du får også en fyldig reportasje fra nystartede Stavanger Urban Folkehøgskole som profilerer seg sterkt som en grønn og urban folkehøgskole. I portrettet møter du gründeren av skolen Geir Bakken. Øyvind Brandt er ute med bok om folkehøgskolepedagogikk – vi intervjuer forfatteren. Filosof og linjelærer Finn I. Birkeland på Skriveverkstedet på Åsane deler med seg fra sin pedagogiske praksis. Artikkelen – Folkehøgskolen, en treningsarena for demokratisk dannelse må du også få med deg. Dette og mye mer i det 56-siders magasinet.

Påskelektyre: Folkehøgskolen nr 2 2023

Publisert/Oppdatert

Ta med deg godt lesestoff inn i påsken! Professor Willy Aagre åpner porten til reformpedagogikk og fire interessante pionerer. På Fjordane folkehøgskule er det dypdykk i levende historie på linja Vikingliv. Seniorskolene kjemper innbitt for sin eksistens.

Da slipper vi magasinet Folkehøgskolen nr 1 2023

Publisert/Oppdatert

Tema for første utgave av magasinet Folkehøgskolen i 2023 er NOUen - en folkehøgskole for alle. Den belyses i flere innspill - så nå er det tid for å delta i høringsrunden. Vi har vært på rektormøtet i Trondheim, og vi peker på det nordiske samarbeidet. I portrettet møter du tidligere minister og nå leder i foreningen Norden i Sverige - Åsa Trostensson. Du presenteres for en nyutviklet sang-app ved OsloMet. - Friromsdebatten har gitt skolen en unik plattform for dialog, sier Benedicte Hambro og Jan Fadnes ved Arbeiderbevegelsens folkehøgskole. Og på Sogndal har Frida Isungset startet en egen bærekraftsgruppe. Du møter også en engasjert kjøkkensjef og surfer ved Lofoten folkehøgskole, svenske Nils Blom. Sett deg i godstolen med det 56-siders magasinet. God lesing!

Magasinet Folkehøgskolen: Temanummer – LES!

Publisert/Oppdatert

Her får du servert et temanummer av magasinet Folkehøgskolen vi har kalt LES! Hvorfor? «Ungdom leser ikke bøker», sier flere forfattere og bibliotekarer. Men stemmer det? Hva skjer ved norske folkehøgskoler - leverer de på sitt danningsansvar? Vi gir deg et knippe artikler for å belyse lesning og litteratur. Vi vil slå et slag for lesning - LES! Men i dette magasinet finner du mye mer: Inge Eidsvåg presenterer et pedagogisk forbilde, Halvard Grude Forfang som var rektor ved Nansenskolen i 25 år. Dorte Birch har intervjuet rektor ved Roskilde Festival højskole rundt rusregler, og Signe Strøm skriver om Henriette Bie Lorentzens stipend - på Nansenskolen heiser de flagget i kamp for ytringsfriheten. Vi har også besøkt Föroya Fólkaháskúli - folkehøgskolen i Thorshavn som har hatt stor historisk betydning. Dette og mye mer i det 52 sider magasinet.

Les magasinet Folkehøgskolen nr 4

Publisert/Oppdatert

Da kan vi presentere nummer fire av magasinet Folkehøgskolen. Det er i år 100 år siden Fridtjof Nansen fikk Nobels fredspris for sitt flyktninge arbeid i Russland og Ukraina - Unn Irene Aasdalen fra Nansenskolen gir oss et innblikk. Vi har vært på Rektormøtet, Folkehøgskoleuka og på kjøkkenkurs på Voss. På Svalbard møtte vi kunstlærer Stian Bringsverd Oslen som brenner for det klassiske uttrykket. Sogndal og Rønningen folkehøgskoler stakk av med de to første Folkehøgskolenes bærekraftpris. Arild Mikkelsen skriver om populisme og folkelighet, mens vi i serien pedagogisk hverdag får et innblikk i kampkunst og aikido. Inge Eidsvåg presenterer Christopher Bruun, skolemester og skolebygger, i serien pedagogiske inspirasjonskilder. Dette og mye mer i det 56-siders magasinet.

Nummer 3 av magasinet folkehøgskolen er ute

Publisert/Oppdatert

Da kan du gå sommeren i møte med en fyldig utgave av magasinet Folkehøgskolen - nummer 3 2022. Vi har vært på Svalbard og sett på byggingen av en helt ny og miljøvennlig folkehøgskole i Longyearbyen. Skolen har just avsluttet sitt tredje år på 78 grader nord. Steinar Bryn og Nansensenskolen har lang erfaring med dialog i områder med spenning. De har allerede vært mange år i Ukraina, og søker stadig forsoning og dialog. - Folkehøgskole gjorde meg til aktivist, sier japanske Momoko Nojo. Først fikk hun avsatt sjefen for Tokyo-OL, nå vil hun endre det japanke valgsystemet. Vi har også intervjuet Astrid Moen som sitter i NOU-utvalget som har folkehøgskolepå dagsorden - og hørt om status i arbeidet. Dette og mye mer i det 56 siders magasinet.