Påskelektyre: Folkehøgskolen nr 2 2023

Publisert/Oppdatert

Ta med deg godt lesestoff inn i påsken! Professor Willy Aagre åpner porten til reformpedagogikk og fire interessante pionerer. På Fjordane folkehøgskule er det dypdykk i levende historie på linja Vikingliv. Seniorskolene kjemper innbitt for sin eksistens.

Da slipper vi magasinet Folkehøgskolen nr 1 2023

Publisert/Oppdatert

Tema for første utgave av magasinet Folkehøgskolen i 2023 er NOUen - en folkehøgskole for alle. Den belyses i flere innspill - så nå er det tid for å delta i høringsrunden. Vi har vært på rektormøtet i Trondheim, og vi peker på det nordiske samarbeidet. I portrettet møter du tidligere minister og nå leder i foreningen Norden i Sverige - Åsa Trostensson. Du presenteres for en nyutviklet sang-app ved OsloMet. - Friromsdebatten har gitt skolen en unik plattform for dialog, sier Benedicte Hambro og Jan Fadnes ved Arbeiderbevegelsens folkehøgskole. Og på Sogndal har Frida Isungset startet en egen bærekraftsgruppe. Du møter også en engasjert kjøkkensjef og surfer ved Lofoten folkehøgskole, svenske Nils Blom. Sett deg i godstolen med det 56-siders magasinet. God lesing!

Magasinet Folkehøgskolen: Temanummer – LES!

Publisert/Oppdatert

Her får du servert et temanummer av magasinet Folkehøgskolen vi har kalt LES! Hvorfor? «Ungdom leser ikke bøker», sier flere forfattere og bibliotekarer. Men stemmer det? Hva skjer ved norske folkehøgskoler - leverer de på sitt danningsansvar? Vi gir deg et knippe artikler for å belyse lesning og litteratur. Vi vil slå et slag for lesning - LES! Men i dette magasinet finner du mye mer: Inge Eidsvåg presenterer et pedagogisk forbilde, Halvard Grude Forfang som var rektor ved Nansenskolen i 25 år. Dorte Birch har intervjuet rektor ved Roskilde Festival højskole rundt rusregler, og Signe Strøm skriver om Henriette Bie Lorentzens stipend - på Nansenskolen heiser de flagget i kamp for ytringsfriheten. Vi har også besøkt Föroya Fólkaháskúli - folkehøgskolen i Thorshavn som har hatt stor historisk betydning. Dette og mye mer i det 52 sider magasinet.

Les magasinet Folkehøgskolen nr 4

Publisert/Oppdatert

Da kan vi presentere nummer fire av magasinet Folkehøgskolen. Det er i år 100 år siden Fridtjof Nansen fikk Nobels fredspris for sitt flyktninge arbeid i Russland og Ukraina - Unn Irene Aasdalen fra Nansenskolen gir oss et innblikk. Vi har vært på Rektormøtet, Folkehøgskoleuka og på kjøkkenkurs på Voss. På Svalbard møtte vi kunstlærer Stian Bringsverd Oslen som brenner for det klassiske uttrykket. Sogndal og Rønningen folkehøgskoler stakk av med de to første Folkehøgskolenes bærekraftpris. Arild Mikkelsen skriver om populisme og folkelighet, mens vi i serien pedagogisk hverdag får et innblikk i kampkunst og aikido. Inge Eidsvåg presenterer Christopher Bruun, skolemester og skolebygger, i serien pedagogiske inspirasjonskilder. Dette og mye mer i det 56-siders magasinet.

Nummer 3 av magasinet folkehøgskolen er ute

Publisert/Oppdatert

Da kan du gå sommeren i møte med en fyldig utgave av magasinet Folkehøgskolen - nummer 3 2022. Vi har vært på Svalbard og sett på byggingen av en helt ny og miljøvennlig folkehøgskole i Longyearbyen. Skolen har just avsluttet sitt tredje år på 78 grader nord. Steinar Bryn og Nansensenskolen har lang erfaring med dialog i områder med spenning. De har allerede vært mange år i Ukraina, og søker stadig forsoning og dialog. - Folkehøgskole gjorde meg til aktivist, sier japanske Momoko Nojo. Først fikk hun avsatt sjefen for Tokyo-OL, nå vil hun endre det japanke valgsystemet. Vi har også intervjuet Astrid Moen som sitter i NOU-utvalget som har folkehøgskolepå dagsorden - og hørt om status i arbeidet. Dette og mye mer i det 56 siders magasinet.

Ny utgave av magasinet Folkehøgskolen

Publisert/Oppdatert

Vi lanserer nok en utgave av magasinet Folkehøgskolen. I portrettet møter du Liv Solveig Fange Andreassen, miljøveileder på Skjeberg folkehøgskole. Hun ruster ungdom for veien videre. Inge Eidsvåg skriver om Ludvig Holberg, i serien pedagogiske inspirasjonskilder. Holberg var virkelig radikal, det er sterk lesning. Dorte Birch skriver om godværsavtaler i storm. Det har blitt sådd tvil om folkehøgskolenes fellesskap og solidaritet. På Lofoten folkehøgskole har de prøvd ut Friroms-modellen - og Kristin Smith har stadig noe på hjertet. Vi serverer 56 sider folkehøgskolestoff. God lesning!

Magasinet Folkehøgskolen – ny utgave

Publisert/Oppdatert

Da er første utgave i 2022 av magasinet Folkehøgskolen sendt til trykk. Du kan starte lesningen her - hele 64 sider byr vi på. Vi har møtt Bjørn Berentsen ved Åsane folkehøgskole som går av med pensjon etter hele 34 år som leder i vest. Filosof Sigurd Ohrem spør: Hvor frisinnet er de frilynte? - og han kommer med overraskende innspill. Vi byr også på flere miljøartikler rundt bærekraftig og rettferdig mat. Turid Ulven bidrar med en helt ny spalte/petit - Grundtvig til hverdags og debatten rundt disiplinærsaker i folkehøgskolen fortsetter med innspill fra Jon Krognes og Kristin Smith. Dette og mye mer i dette magasinet. God lesning!

Ute nå: Temanummer – FRILYNT

Publisert/Oppdatert

Det er med en viss stolthet vi nå presenterer et temanummer om begrepet frilynt. Det har tatt til å sirkle inn dette, og det er ganske sikkert at vi hverken stiller med fasit eller svar på hva begrepet betyr i dag og om det i det hele tatt er relevant og brukbart. Vi har samlet en god bukett artikler og innspill fra ulike kanter og ståsted. Vi ser bakover til røttene, men også til dagens utfordringer og inn i det som ligger foran. Målet er å skape undring og forståelse, og kanskje rett og slett noen erkjennelser å ta med seg på den videre frilynt-veien.

Ny utgave av magasinet Folkehøgskolen

Publisert/Oppdatert

Da er nok en utgave av magasinet Folkehøgskolen klar for trykk. Start lesingen her digitalt. I portrettet møter du Bjørn Hatterud som fikk Fritt Ord prisen for 2021. Han har skrevet kritikerroste bøker, er kulturskribent, kunstkritiker, musiker debattant og kurator - og elsker det smale og rare. Vi var på Folkehøgskoleuka på Fana folkehøgskule med spennende kurs og mer enn 100 deltakere. Vi tar opp igjen problematikken rundt sanksjoner i folkehøgskolen, Kristin Smith og Bjørn Olav Nicolaisen formidler sine sterke meninger om saken. Geir Ertzgaard reflekter rundt tausheten etter 22. juli - vi må ikke tie - oppfordrer han. Dette og mye mer i det 52-siders magasinet.

Magasinet Folkehøgskolen nr 3 2021

Publisert/Oppdatert

Da kan du gå sommeren i møte med magasinet Folkehøgskolens nr 3 2021, 60 spekkfulle sider. Landsmøtet ble arrangert digitalt og Einar Opsvik ble valgt til ny leder i forbundet. Han er topp motivert for å gi jernet for frilynt folkehøgskole. Vi dekker landsmøtet. Mari Lid spør i serien Pedagogisk hverdag: Er cosplay en tullete utkledningslek eller seriøs håndtverksopplæring? Vi får et innblikk i den nye drag-linja ved Arbeiderbevegelsens folkehøgskole, i kjølvannet av medieoppmerksomheten. Leder i Folkehøgskolerådet, Anne Tingelstad Wøien, ser fram til ny NOU om folkehøgskolen. Dette og mye mer i det fyldige magasinet.