Seksuell dannelse mer aktuelt en noen gang

Publisert

«#MeToo og sexismedebatten minder mig om, at den seksuelle dannelse er aktuel som aldrig før. Det er selvfølgelig noget, vi beskæftiger os med i mit fag. Opgaven er ikke kun at præcisere behovet for ligestilling og rettigheder, dykke ned i enkeltsager eller fordømme krænkerne, men at undersøge, hvilken kultur der ligger til grund for sexisme og overgreb». Det sier den danske folkehøgskolelæreren Mette Øyås Madsen ved Brandbjerg højskole til Højskolebladet. Hun arbeider til daglig med seksuell dannelse gjennom faget «Køn, krop og seksualitet».

Funn fra folkehøgskolenes klima- og miljørapporter for 2019

Publisert

I midten av september leverte hele 50 folkehøgskoler inn sine klima- og miljørapporter for kalenderåret 2019. Det betyr at vi nå har et utgangspunkt for målet om å redusere klimagassutslipp med 40 prosent innen 2030. Dette er ett av målene i folkehøgskolenes Bærekraftvedtak, vedtatt av styrene i de fem folkehøgskoleorganisasjonene i oktober 2019, og vi deler her noen av funnene fra skolenes rapporter.

Endelig et studium i folkehøgskolepedagogikk

Publisert

Folkehøgskoleorgansisasjonene inviterte sammen med Universitetet i Sørøst-Norge til forskersymposium på Campus Vestfold og til webinar - 22. - 23. oktober. Dette var også en offisiell åpning av studiet i folkehøgskolepedagogikk, PPU. Da var endelig en gammel drøm gjennom mange tiår landet.

Allmenndanning og ytringsfrihet

Publisert

Det var etter et undervisningsopplegg om ytringsfrihet, den franske læreren Samuel Paty ble halshugget i en forstad til Paris. Med karikaturtegningene av Mohammed fra Charlie Hebdo, visste han at opplegget kunne provosere, og ga elevene anledning til å forlate klasserommet. Klagene på undervisningen kom både til skolen og politiet, men det var kampanjen i sosiale medier, som viste terroristen hvor han kunne finne Samuel Paty. Drapet skjedde nærmest etter en «digital fatwa».

Rasisme i folkehøgskolen?

Publisert

Fotballspilleren Amahl Pellegrino hadde mot til å markere at de rasistiske tilropene han ble utsatt for i en eliteseriekamp i Ålesund nylig var uakseptable. Nå har Norsk Toppfotball, i kjølvannet av episoden, opprettet antirasistkampanjen «STOPP!». Det er flott, men likevel var det en ny episode i Sandefjord 18. oktober.

Frirommet på norsk?

Publisert/Oppdatert

Frirommet og Friromsdebatten er et for godt prosjekt til å ikke forsøke å realisere det, selv om vi så langt ikke har lykkes med å få ekstern finansiering. Derfor ønsker vi å inkludere en pilotprosjektfase med interesserte skoler som et ordinært PU-prosjekt neste år.

Statsbudsjettet 2021 og folkehøgskolene

Publisert

Statsbudsjettet for 2021 innebærer en generell økning til folkehøgskolene på 3,2%, hvilket må sies å være svært godt. Det er ikke lagt inn noen kutt, men det er presisert at kortkursmidlene ikke skal tas ut av folkehøgskolekapitlet i statsbudsjettet, men at folkehøgskolene skal få en tilsvarende økning i grunnbevilgningen. Det er satt av midler til at Sjøholt og Stord folkehøgskoler kan starte opp i august 2021 og at Sjunkhatten folkehøgskole får videreført sine planleggingsmidler. Øyrekka folkehøgskole har allerede fått tildelt planleggingsmidler tidligere i år og er derfor ikke nevnt spesielt i årets forslag til statsbudsjett.

Gjennomslag for Stord folkehøgskule i statsbudsjettet

Publisert/Oppdatert

Det er jubel i Leirvik på Stord - Stord folkehøgskule får 5,1 millioner i det framlagte statsbudsjettet til oppstart høsten 2021. Fra 2022 skal skolen få 12,5 millionar kroner årlig, den nye folkehøgskolen blir godkjent for hele 125 elever. Skolen er et samarbeid mellom lokal industri og næringsliv.

Ny pedagogisk rådgiver ansatt

Publisert

Vi har gleden av å ønske Espen Bråten Kristoffersen velkommen som vår nye rådgiver for pedagogisk utvikling. Espen er 33 år og starter opp hos oss ved årsskiftet. Han kjenner folkehøgskolen godt og har vært elev ved, og har undervist på Romerike folkehøgskole. Han har pedagogisk utdanning, og har så langt ti år som skuespiller bak seg. Ved siden av 50 prosent stilling i Folkehøgskoleforbundet vil han undervise deltid, og fortsetter også som utøvende skuespiller.

Göta Vestlund er død

Publisert/Oppdatert

En bauta i nordisk og svensk folkeopplysning, Gösta Vestlund, døde 5. oktober - hele 107 år gammel. Vi hadde et prtrett med han i magasinet Folkehøgskolen nr 3 2018. Göstlund skrev en rekke bøker og var rektor ved tre svenske folkehøgskoler. Han hadde til og med sin egen festival - Vestlunddagene.