Allmenndanning og ytringsfrihet

Det var etter et undervisningsopplegg om ytringsfrihet, den franske læreren Samuel Paty ble halshugget i en forstad til Paris. Med karikaturtegningene av Mohammed fra Charlie Hebdo, visste han at opplegget kunne provosere, og ga elevene anledning til å forlate klasserommet. Klagene på undervisningen kom både til skolen og politiet, men det var kampanjen i sosiale medier, som viste terroristen hvor han kunne finne Samuel Paty. Drapet skjedde nærmest etter en «digital fatwa».

Rasisme i folkehøgskolen?

Fotballspilleren Amahl Pellegrino hadde mot til å markere at de rasistiske tilropene han ble utsatt for i en eliteseriekamp i Ålesund nylig var uakseptable. Nå har Norsk Toppfotball, i kjølvannet av episoden, opprettet antirasistkampanjen «STOPP!». Det er flott, men likevel var det en ny episode i Sandefjord 18. oktober.

Frirommet på norsk?

Frirommet og Friromsdebatten er et for godt prosjekt til å ikke forsøke å realisere det, selv om vi så langt ikke har lykkes med å få ekstern finansiering. Derfor ønsker vi å inkludere en pilotprosjektfase med interesserte skoler som et ordinært PU-prosjekt neste år.

Statsbudsjettet 2021 og folkehøgskolene

Statsbudsjettet for 2021 innebærer en generell økning til folkehøgskolene på 3,2%, hvilket må sies å være svært godt. Det er ikke lagt inn noen kutt, men det er presisert at kortkursmidlene ikke skal tas ut av folkehøgskolekapitlet i statsbudsjettet, men at folkehøgskolene skal få en tilsvarende økning i grunnbevilgningen. Det er satt av midler til at Sjøholt og Stord folkehøgskoler kan starte opp i august 2021 og at Sjunkhatten folkehøgskole får videreført sine planleggingsmidler. Øyrekka folkehøgskole har allerede fått tildelt planleggingsmidler tidligere i år og er derfor ikke nevnt spesielt i årets forslag til statsbudsjett.

Gjennomslag for Stord folkehøgskule i statsbudsjettet

Det er jubel i Leirvik på Stord - Stord folkehøgskule får 5,1 millioner i det framlagte statsbudsjettet til oppstart høsten 2021. Fra 2022 skal skolen få 12,5 millionar kroner årlig, den nye folkehøgskolen blir godkjent for hele 125 elever. Skolen er et samarbeid mellom lokal industri og næringsliv.

Ny pedagogisk rådgiver ansatt

Vi har gleden av å ønske Espen Bråten Kristoffersen velkommen som vår nye rådgiver for pedagogisk utvikling. Espen er 33 år og starter opp hos oss ved årsskiftet. Han kjenner folkehøgskolen godt og har vært elev ved, og har undervist på Romerike folkehøgskole. Han har pedagogisk utdanning, og har så langt ti år som skuespiller bak seg. Ved siden av 50 prosent stilling i Folkehøgskoleforbundet vil han undervise deltid, og fortsetter også som utøvende skuespiller.

Göta Vestlund er død

En bauta i nordisk og svensk folkeopplysning, Gösta Vestlund, døde 5. oktober - hele 107 år gammel. Vi hadde et prtrett med han i magasinet Folkehøgskolen nr 3 2018. Göstlund skrev en rekke bøker og var rektor ved tre svenske folkehøgskoler. Han hadde til og med sin egen festival - Vestlunddagene.

Åtvarar mot krise for demokratiet: Ønskjer ny maktutgreiing

Leiaren av Makt- og demokratiutgreiinga frå 1998-2003, Dag Østerud, meiner det representative demokratiet har vanskeleg for å takla debatten på sosiale medium, og meiner dette fortener ei ny maktutgreiing.

Folkehøgskolelærer med praktverk: Europas Falker

Jeg har fått et monster av en bok på pulten, nei et praktverk på hele 2,2 kilogram. Det er Stig Frode Olsen, lærer på fotolinjen ved Jæren folkehøgskule siden 2001, som står bak denne fantastiske boken om Europas falker. Elleve år med dedikert dypdykk og timesvis med fotografering, tålmodig venting og mange reiser, ligger bak bokverket. Olsen innrømmer at dette er heller dårlig butikk når det gjelder økonomi.

Venstre i Trøndelag pusher nye folkehøgskoler

Rekordmange unge søker seg til folkehøgskoler. Nå trenger Norge Øyrekka folkehøgskole. Det mener Tove Eivindsen, gruppeleder for Venstre i Trøndelag.