– Det har aldri vært vanskelig å være skeiv på folkehøgskole

Publisert/Oppdatert

For musikklærer Dag Braathen har homokampen handlet mer om å være et medmenneske enn å stå på barrikadene.

Ny leder ved Jæren folkehøgskule

Publisert/Oppdatert

Monica Cecilie Høien (f.1974) er tilsatt som ny rektor ved Jæren folkehøgskule. Monica bor på Brusand på Sør-Jæren og er mor til tre. Hun er adjunkt med tilleggsutdanning innen kunst, dans, musikk og psykisk helse. Søm av klær og redesign står hjertet nær, og preger fritida. Etter mange  år i skolen har hun de siste ni åra arbeidet som konsulent for ungdom. Monica har i tillegg erfaring med autismegrupper og er føredragshaldar for Norges Tourettesforbund om Tourettes i skolen.

FOLKEHØGSKOLEUKA 2022

Publisert/Oppdatert

Nå er årets program klart!

Studie i Folkehøgskolepedagogikk

Publisert/Oppdatert

Nå er det igjen mulig å søke seg til studiet i Folkehøgskolepedagogikk ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Ny utgave av magasinet Folkehøgskolen

Publisert/Oppdatert

Vi lanserer nok en utgave av magasinet Folkehøgskolen. I portrettet møter du Liv Solveig Fange Andreassen, miljøveileder på Skjeberg folkehøgskole. Hun ruster ungdom for veien videre. Inge Eidsvåg skriver om Ludvig Holberg, i serien pedagogiske inspirasjonskilder. Holberg var virkelig radikal, det er sterk lesning. Dorte Birch skriver om godværsavtaler i storm. Det har blitt sådd tvil om folkehøgskolenes fellesskap og solidaritet. På Lofoten folkehøgskole har de prøvd ut Friroms-modellen - og Kristin Smith har stadig noe på hjertet. Vi serverer 56 sider folkehøgskolestoff. God lesning!

Godværsavtaler i storm

Publisert/Oppdatert

Av Dorte Birch: Noe av det vakreste med norsk folkehøgskole opplevde vi da pandemien banket på døra for to år siden. Skolene har stått sammen og gjort hverandre gode igjennom hele pandemien. Denne våren har vi dessverre sett tendenser til det motsatte. Det har blitt sådd tvil om folkehøgskolenes fellesskap.

Fortsetter å lede Nansenskolen

Publisert/Oppdatert

Styret ved Nansenskolen besluttet i styremøte 15.03.22 å tilby Signe Strøm stillingen som rektor ved skolen. Hun har takket ja, slik at stillingen nå er besatt. Folkehøgskolen mottok 11 søknader på stillingen. - Kvaliteten på søkerne var gjennomgående høy, og vi hadde en grundig prosess i styret før behandlingen i går kveld, forteller styrelederen.

Åsane: Utfordrer elevene med nye smaker

Publisert

Ørjan Teigland (43) er kjøkkensjef ved Åsane folkehøgskole utenfor Bergen. Nå kjenner han at han har landet etter å ha jobbet på hoteller og restauranter og de siste ti årene som selger i storkjøkkenbransjen. Snart har han to års erfaring i sin folkehøgskolejobb.

Rørsleglede

Publisert

Eg har vore heldig i mi gjerning som inspektør og rektor og vore omgitt av kreative og entusiastiske lærarar og medarbeidarar. Ein av mine tidlegare kollegaer, ein dyktig og engasjert friluftlivslærar, hadde eit godt auge for folkehøgskulen si tilnærming til både danning og aktivitet.

Arbeidslivet: Bytting av tilsyn og andre vakter

Publisert

Fleksibilitet og stor grad av frihet er noe av det ansatte på folkehøgskoler verdsetter høyt. Det er vanlig praksis at man internt bytter vakter seg imellom etter behov, dette oppleves som et gode. Jeg skal ikke advare mot en slik ordning, men bare peke på noen ting dere må være oppmerksomme på, da det finnes begrensninger for denne friheten.

Kalender