Folkehøgskolerådet med innspill til statsbudsjettet
SPENNENDE BUDSJETTKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg legger i disse dager siste hånd på neste års statsbudsjett i lag med blant andre kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Vi følger spent med og satser på gode tiltak for folkehøgskolene i 2022.
Friheten i folkehøgskolen er umistelig og hellig
Danske Ole Jensen spør – hva er det som gjør folkehøgskole til folkehøgskole, og sier blant annet: Hvis folkehøgskolen bare er noen spredte tilbud av hobbyaktig art, som ikke er bundet sammen av det som er felles, så er det ikke folkehøgskole. Det blir åndløst i stedet for et sted av ånd.
Folkehøgskolenes mentorordning vil nå flere unge
Ansatte fra seks folkehøgskoler deltok 19. august på kurs i hvordan folkehøgskoler kan etablere et mentortilbud for de av elevene som viser seg ikke å ha gjennomført eller fullført videregående opplæring (VGO). Kurset bygger på erfaringene som Ringerike, Risøy og Sandefjord folkehøgskoler høstet i det to-årige pilotprosjektet i 2016-2018. I tillegg fulgte elleve skoler med på kurset digitalt. Potensielt vil derfor nærmere en firdel av landets folkehøgskoler nå kunne tilby mentorsamtaler til de av elevene som ønsker det for å øke motivasjonen for å fullføre VGO etter folkehøgskolen.
Folkehøgskoleuka: Impulser før nytt skoleår
Endelig var det mulig å gjennomføre Folkehøgskoleuka i full bredde. Uka på Fana folkehøgskole er historie - fra søndag 8. til 12. august – var skolen vertskap for dette viktige arrangementet i frilynt folkehøgskole. Med over 100 deltakere totalt var det god stemning og mye input å hente.
Folkehøgskolene på Arendalsuka
Folkehøgskoleforbundet i samarbeid med NKF (kristne folkehøgskoler) deltok for syvende gang på Arendalsuka – i uke 33. Det er tiende gang arrangementet finner sted. I 2019 besøkte 80.000 den sjarmerende sørlandsbyen, mens arrangøren dette året regner med noe lavere tall i år på grunn av pandemien.
Bøker: Inge Eidsvåg, I livets skole – rapport fra en avgangselev
Med en 400-siders kraftplugg av en bok serverer Inge Eidsvåg (73) med sin siste utgivelse, humanisme til å bli varm om hjertet av. Med 13 bøker og 6 essaysamlinger i ryggsekken, og et stort publikum, samles på mange måter trådene i denne boka: I livets skole – rapport fra en avgangselev.
Mandatet for ny NOU om folkehøgskolen klar
Fra Regjeringen - bakgrunn og utfordringer: Regjeringen mener at folkehøgskoler er en viktig del av mangfoldet i utdanningstilbudet. For mange unge mennesker utgjør et år på folkehøgskole en viktig og annerledes erfaring i tiden mellom videregående opplæring og videre utdanning eller arbeidsliv. Staten bruker om lag 1 mrd. kroner på tilskudd til folkehøgskoler i året og mer enn en av ti ungdommer tar et år på en av landets 80 folkehøgskoler. Folkehøgskolen tilbyr et bredt spekter av kurs på ulike fagområder, og skolene er eksamensfrie. Ved siden av læringen er også den sosiale dimensjonen en viktig del av folkehøgskoleåret. Til tross for at folkehøgskolene spiller en viktig rolle i utdanningstilbudet vårt, har vi lite systematisert kunnskap om innholdet og kvaliteten i folkehøgskolene og elevene som går der.
Ny NOU: Gleder seg til å fordype seg i folkehøgskolene
Det er 20 år siden en NOU om folkehøgskolene ble levert i 2001 - "Frihet til mangfold". Nå har regjeringen nedsatt en gruppe som skal se på folkehøgskolenes rammevilkår på nytt, den skal levere sitt arbeid innen 1. oktober 2022. Assisterende rektor ved Sund folkehøgskole og nestleder i styret i IF, Astrid Moen, er sammen med styreleder i NKF, Gunnar Birkeland, oppnevnt til å delta i arbeidet med ny NOU om folkehøgskolene, fra skoleslagets side.
Hovedoppgave om Grundtvigs «Mands Minne»-foredrag
Vi har fått tilgang på Sander Lillesletts (1934-1986) hovedoppgave om Grundtvigs «Mands Minne»-foredrag. Hovedoppgaven ble fullført i 1984 ved Institutt for nordisk språk og litteratur ved UIO.
Folkehøgskolen har et viktig samfunnsoppdrag
Arbeiderbevegelsens folkehøgskole lanserte Drag-linje i slutten av mai. Sjelden har et nytt linjetilbud skapt så mye debatt. Fra stormende jubel for mangfold og inkludering til redsel for kaos og at lek med kjønnsroller er uheldig. Unge Høyre etterlyser naturligvis samfunnsnytten og Frp synes linjetilbudet er tullete og at det må være en grense for hva skattebetalernes penger skal brukes til.