Godt håndverk i ny folkehøgskolelov

Forslag til ny lov for norsk folkehøgskole fra Regjeringen er rett og slett god lesning – må si det er en ren svir. Her skal en være svært kranglevoren for å finne «feil». Folkehøgskolen er ønsket og har sin naturlige plass på det norske skolekartet – som danningsarena.
Lovforslaget bygger på folkehøgskoleutvalgets utredning i NOU 2022: 16 En folkehøgskole for alle – Vilkår for økt kvalitet og mangfold i folkehøgskolene.
Loven skal nå behandles av Stortinget, og vedtas før sommeren.

For en som satt i styret og som fulgte tett den forrige prosessen mot loven av 2002 – er det nå helt andre toner. Den gangen, under minister Kristin Clemet, var det en klar beskjed om at det nå kun skulle være en tilskuddslov. Fra folkehøgskolemiljøet ble det kjempet hardt for å få inn et formål, ikke bare en instrumentell og nedstrippet tekst – som da landet på allmenndanning og folkeopplysning. Dette har vært viktig i hele ettertiden for å si noe om hva vi skal være.

Loven sa: Folkehøgskolens formål er å fremme allmenndanning og folkeopplysning. Den enkelte folkehøyskole har ansvar for å fastsette verdigrunnlag innenfor denne rammen.

Nå er formålet ytterligere utvidet og Folkehøgskoleforbundet fikk gjennomslag for å bruke folkelig opplysning i stedet for folkeopplysning. (dette har blitt belyst i bladet tidligere flere ganger av Einar Opsvik, Øyvind Brandt og Arild Mikkelsen).

Regjeringen formulerer forslaget til nytt formål slik:
Folkehøgskolen skal fremme allmenndanning, folkelig opplysning, aktivt medborgerskap og menneskeverd. Folkehøgskolen skal bidra til mangfold og være åpen for alle. Den enkelte folkehøgskole har ansvar for å fastsette sitt verdigrunnlag innenfor denne rammen.

Vi må takke Folkehøgskolerådet med Anne Tingelstad Wøien i spissen for flott og engasjert arbeid og for gode innspill i høringsrundene til lov og forskrift. Tingelstad Wøien roser Kunnskapsdepartementet for å ha involvert sektoren godt i prosessen. En stor takk også til folkehøgskolelandskapet for gode innspill i høringsrundene.

– Vi er glade for departementets engasjement og for at de har lyttet til innspillene fra sektoren. Det merkes i det endelige forslaget, sier Anne Tingelstad Wøien (les mer på FHSR-siden).

Øyvind Krabberød