IKEA sensurerer bort kvinner

Jeg må innrømme at jeg kvakk litt til morgen-teen i dag da jeg leste om det siste stuntet til IKEA Saudi-Arabia. I deres nyeste katalog er kvinner angivelig sensurert bort. Selv den ene (av ialt fire) kvinnelige designeren er borte. Kvinner skal være usynlige, ikke-eksisterende, må vite.

IKEA har bare gjort spede forsøk på forsvar i skrivende stund og dette forsvaret går på at sensureringen er et initiativ tatt av den lokale Saudi-Arabiske franchise avdelingen og ikke noe som er koordinert med Stockholm (eller hvor hovedkvarteret til IKEA ligger).

Penger før frihet

Jeg kjenner at jeg gir blaffen i IKEAs unnskyldninger. Her er meldingen tydelig: penger er viktigere enn kvinners rettigheter. Nei, penger er viktigere enn kvinners synlighet – og å gjøre et kjønn helt usynlig er den ultimate undertrykkelsen. Det er mannens verden og kvinner har ingen rolle i den, i følge denne IKEA katalogen.
IKEA kan sikkert argumentere med at de må tilpasse seg lokal kultur hvis de ønsker å selge sine produkter i Saudi-Arabia og det vil de kanskje ha rett i. Men går verden under om og IKEA konkurs om ikke saudi-arabere får kjøpe Billy-reoler og stearinlys i alle farger? Jeg tviler.

Jeg skulle ønske

Jeg skulle ønske at bedrifter så på andre ting enn bunnlinjen. At de hadde prinsipper. IKEA er angivelig opptatt av «family values», men hvordan kan de være det dersom kvinnene ikke er noen naturlig del av deres saudi-arabiske familie?
Jeg syns det blir enda værre når man tenker på at IKEA er svensk. Sverige er ett av likestillingens foregangsland og kvinner er på ingen måte usynlige i vårt broderland. Samtidig er det tydeligvis tynt med solidaritet med kvinner i andre land. Pinlig, IKEA! Pinlig, Sverige! Ja, jeg vil faktisk si at det er pinlig for hele Skandinavia og de verdiene vi står for! Penga rår…

Skal vi agere med lommeboken?

Siden penger tydeligvis er det eneste språket IKEA forstår – de sensurerer tross alt bort kvinner for å tjene flere av dem – så foreslår jeg at vi gjør noe helt enkelt. Vi slutter å handle på IKEA. Jeg vet at mitt hjem er full av IKEA-varer og jeg sto på nippet til å handle nye senger der. Jeg tror jammen jeg skal sjekke ut hva disse andre møbelkjedene har å tilby framover.
Skal du også slutte med Billy-reoler og svenske kjöttbullar?
Les om IKEAs sensur av kvinner