Bluferdighet og sjenanse

Etter enda et besøk i en svømmehall som endte med røde øyne for hele familien på grunn av overdreven klorbruk, bestemte jeg meg for å spørre personalet hvorfor. Jeg kom dog ikke så langt som til å spørre da det overalt hang plakater som minnet om forholdet mellom dårlig hygiene og mengden klor som brukes. Angivelig velger mange unge å ikke ta av seg truser og badebukser i dusjen og vasken blir deretter.

Dette kan synes som et minimalt problem, og er det antakelig også. Røde øyne forsvinner. Men så leste jeg kommentarer på nett om at vi nå har med en generasjon å gjøre som er vesentlig mer bluferdige og sjenerte enn generasjonene før og så konturene av et mønster. 
Grunner til denne nye bluferdigheten var  mange, men et uoppnåelig kroppsideal og at nakenhet har blitt pornofisert,  var de to som ble nevnt oftest.
Jeg vet ingenting om grunnene, men syns det er leit dersom nakenhet igjen skal forbindes med tabu og pinlighet – spesielt i en garderobe som kun deles med folk av eget kjønn.
Jeg lurer på om dette merkes på folkehøgskolene? Er det større krav til egen dusj og eget rom der man kan slippe å, uforvarende, vise andre hvordan man ser ut uten at man har fått retusjert seg selv først? Eller er folkehøgskolene en god motvekt til denne bluferdigheten?
Eller er dette bare et problem i Oslos svømmehaller – og i mitt hode J?