En ny vår i Tunisia

Øyvind Krabberød  i Tunisia
Tunisia har utsatt valget fra fra 24. juli til 23. oktober, det skal gi partiene (nå oppe i 83) tid til å organisere seg. Jeg befinner meg i den lille byen Degache sør i Tunisia, nær fylkeshovedstaden Tozeur – fire mil fra den Algerieske grensen. Dette har vært en usedvanlig spennende dag. I denne landsbyen som nå synes passe søvnig i den stekende solen – med menn som sitter på cafe i små grupper, er det ikke lenge siden det utspant seg en helt annen scene her ved oasen.


   I januar, rett før president Ben Ali måtte  flykte, stormet 4-500 sinte ungdommer mot politistasjonen, de ville ha endring i landet sitt. Gruppen tennte på politistasjonen. De fem politimennene som var på jobb følte seg truet og åpnet ild – to menn ble skutt og drept. Totalt ble omlag 300 personer drept under det som har blitt kalt Jasminrevolusjonen (hele landet).
   Senere på dagen kjører vi forbi politistasjonen. Et stort militært kjøretøy står parkert, det er piggtråd i midtrabatten, åpent vindu i bygningen etter brannen. Jeg går ut  og våger meg til et bilde, en militær vakt heveer hånden, men ser godlynt ut og smiler. Jeg tar noen flere og setter meg inn i bilen, vi snur og kjører tilbake forbi stasjonen. Min vert Slah ruller ned ruta og slår en spøk med soldaten.  Dette er fullstendig nye toner i dette landet. Forandringen er virkelig reell!
   Da jeg spiser en nydelig middag hos et nygift par på kvelden spør jeg: Var dere redd for å snakke åpent med hverandre om den trykkende situasjonen under diktaturet? – Vi var som en hage hvor bladene henger ned og sturer – så kom regnet og bladene reiser seg stolt.
   Under middagen forteller de med glød i øynene at den fordrevne presidenten nå har fått sin første dom på 35 års fengsel. 80 – 90 flere tiltaler venter på Ben Ali, som nå bor i Saudi Arabia. Det kan bli mange hundre år på den 75 år gamle ex-presidenten.

Turistene uteblir  

   Vi kjører mot den Algeirske grensen forbi turistbyen Tozeur med med internasjonalt flyplass. Det er steppeørken med gjetere som passer sine kameler (dromedarer). Vi besøker scenen der Star Wars 4 og den Engelske pasienten ble innspilt. Slah forteller at det på disse offroad-veiene i ørkenen, på denne tiden, er som en motorvei med turister. Nå er vi totalt alene – unggutter vil lettere desperat selge oss smykker og sandkrystaller. Det er en veldig nedgang i turismen etter urolighetene. I Tozeur, en by med omlag 40 000 innbyggere, er kanskje 80 prosent av hotellene stengt på grunn av svikt i besøket.
   Men noen tunisiere jeg snakket med ville ikke svartmale situasjonen: – Nå er det ikke økonomien som teller, endringene i den politiske situasjonen gjør at det er verdt det. Det vi normalisere seg, sier de.

  

   Det er er en tidlig morgen, men svetten siler allerede her jeg sitter. Jeg lader opp til fullt program denne dagen også. Ingen her spør om hva slags vær vi får.
Her ble Star Wars 4 spilt inn,
men turistene svikter.