Hæh?

Hører du dårlig? Hører noen rundt deg dårlig? Man skulle tro dette var enkle spørsmål å svare på, men dårlig hørsel kommer ofte snikende. Resultatet blir at man mister mer og mer av det som blir sagt uten at man tenker over det.

Selv sluttet jeg for mange år siden å gå på norske filmer Jeg forklarte det ikke med at jeg hørte dialogen for dårlig til at jeg hadde lyst til å betale penger for å se, men ikke høre, en film. Nei, jeg sa «norsk film er så dåååårlig» når jeg skulle forklare mine manglende kulturelle opplevelser.
Tilsvarende hadde jeg forklaringer på hvorfor jeg heller leste nyheter i avisen enn å høre dem på radio eller TV. Og debattprogrammer – nei, de var teite, de. Det er vel ingen som orker å se norske debattprogrammer der folk bare krangler?
Resultater av dårlig hørsel
Jeg begynte å henvende meg mer til folk på e-post enn på telefon. Jeg valgte stille restauranter i stedet for bråkete barer når jeg skulle treffe folk. Jeg fikk full oversikt over hvilke utesteder som kjørte minimalistiske innredningsløsninger med elendige akustikkforhold og unngikk dem fordi «de var stygge» ikke fordi jeg ikke hørte noe der.
Men da jeg begynte å synes at det var et ork å treffe en veldig god, men lavttalende, kompis, skjønte jeg at noe måtte gjøres.
Høreapparat
Høreapparat ble tingen og jeg var full av fortrøstning. Nå skulle det bli vei i vellinga og jeg skulle begynne å se kompisen min regelmessig igjen.
Dette var på slutten av nittitallet og høreapparatene var ikke hva de var i dag. Jeg fikk et høreapparat som fungerte mer som sov-i-ro enn som hørselshjelp. Det ble derfor lagt i skuffen – hvor mange høreapparater dessverre ligger rundt om hos folk.
Noen år senere dyttet en kollega til meg og viste meg sine nye fine høreapparater som var av en ny type. Jeg hang meg på og fikk slike, jeg også.
En ny verden åpnet seg. Jeg begynte å høre hva folk sa. Ikke dårlig.
Dessverre ble jeg eldre og hørselen gradvis dårligere. En dag måtte høreapparatet skrus såpass høyt opp at det medførte hyling hver gang jeg nærmet meg høreapparatene med en hånd, en lue eller en hårbørste. Veldig slitsomt, men igjen noe man bare aksepterte.
Nye modeller
Heldigvis fikk jeg ny audiograf. Hun så problemet og fortalte at det hadde kommet enda en ny generasjon av høreapparater (høreapparater er tydeligvis som iPhones – alltid en bedre modell på vei) som ikke hylte. Jeg kastet meg på. En luksus man har når man bor i en velferdsstat som betaler for slike hjelpemidler.
Jeg er glad i teknikk og denne gleden får fullt utløp med mine nye høreapparater. For ikke bare er selve apparatene små vidundere. De går også på blåtann slik at jeg nå kan høre både musikk, telefonsamtaler og TV-lyd direkte inn i høreapparatene. Helt fantastisk.
Når i tillegg Hørselshemmedes Landsforbund har kjempet seg til at vi alle kan nyte tekstede versjoner av norske filmer på kino så betyr det at jeg igjen ser både norske film og TV-programmer.
Sjekk hørselen!
Så tilbake til begynnelsen. Hører du dårlig? Hører noen rundt deg dårlig? Hvorfor ikke gjøre noe med det? Høreapparater er ikke som de var, så ikke la deg avskrekke av minnene om bestefar som slet med høreapparatene sine.
Syns du at høreapparater kun er for gamle folk eller får høreapparater deg til å føle deg gammel? Det er det ingen grunn til. Flere og flere yngre mennesker får dessverre dårlig hørsel på grunn av høy musikk direkte inn i ørene. Det er altså all mulig grunn til å sjekke hørselen selv om håret ikke har blitt grått enda.
Sjekk hørselen din! Send dine kjære av gårde for å sjekke hørselen deres! En ny verden vil åpne seg.