Göta Vestlund er død

En bauta i nordisk og svensk folkeopplysning, Gösta Vestlund, døde 5. oktober - hele 107 år gammel. Vi hadde et prtrett med han i magasinet Folkehøgskolen nr 3 2018. Göstlund skrev en rekke bøker og var rektor ved tre svenske folkehøgskoler. Han hadde til og med sin egen festival - Vestlunddagene.
Tidskriften Folkhögskolan skriver på Facebook:
5. oktober
I natt somnade folkbildningens grand old man, Gösta Vestlund in, 107 år gammal. Hans Dotter Nina Vestlund, skriver på sin facebooksida att Gösta var «klar i huvudet ända in i det sista och i övrigt helt frisk, men oändligt trött och med ett hjärta som inte orkade längre. Det är ingen tragisk bortgång, snarare ljus, efter ett långt, innehållsrikt liv. Bara för några veckor sedan, när familjen träffades utomhus, höll han tal till oss och betonade: Håll tilliten vid liv och sträva på tillsammans.»
Gösta Lämnar ett stort tomrum efter sig men hans optimism och tilltro till människan och vår förmåga lever vidare.
Staffan Myrbäck
Til minne av Gösta Vestlund
Gösta Vestlund, en av folkbildningens pionjärer, har avlidit 107 år gammal, och folkbildningen har blivit en viktig röst fattigare.