En sten for Eva

I dag er det den internasjonale Holocaustdagen. Da bør du lese En sten for Eva.

På fortauet i Bredgade i København ble det lagt ned en såkalt snublestein i 2020. Snublesteiner er små metallsteiner som har blitt lagt i fortauet over det meste av Europa for å minnes dem som ble drept i Holocaust. Snublesteinene legges utenfor den siste kjente adressen der ofrene bodde frivillig.

Utenfor folkehøgskolekontorets hovedinngang i Brugata 19 er det for eksempel satt ned en liten gruppe av snublestein til å minnes jøder som bodde der og som ble tatt og send til utryddelsesleire i Tyskland under krigen.

Danmark under krigen

Der de fleste jøder i Norge ble tatt av nazistene så slapp brorparten av de danske jødene unna til Sverige. Danmark er det landet som Tyskland besatte der størst andel jøder overlevde.

Men noen av de danske jødene ble drept. En av dem som døde, og som altså har fått en snublestein i København, er Eva Salomonsen. Eva Salomonsen var en syk og svak dame i 90-årene da tyskerne tok henne, hvilket er hovedgrunnen til at hun ikke unnslapp.

Bok om Eva Salomonsen

Snublesteinen til Eva Salomonsen er satt i fortauet utenfor boligen til et ektepar som også er historikere. Denne snublesteinen gjorde at de ble nysgjerrige på Eva Salomonsen.

Hvem var hun? Hva slags liv levde hun? Hvem var familien hennes?

Boken En sten for Eva handler om akkurat dette. Det er en fantastisk grundig, men også gripende, fortelling om en spennende dame, hennes barndom, ungdom, kjærlighet, sorg og glede.

Vi følger Eva Salomonsens besteforeldre, som var utsatt for jødeforfølgelse i Danmark mellom 1810 og 1820. Vi får høre om familiemedlemmer som gifter seg og bosetter seg i ulike land i Europa, om tilfeldigheter som to generasjoner senere kan være forskjellen på liv og død. Vi hører om Eva som møter sitt livs kjærlighet, om familieliv og etterhvert om hennes alderdom.

Vi hører om familiemedlemmer som unnslipper til Sverige og om motstandsarbeid mot nazistene. Til sist får vi fortellingen om Eva Salomonsens etterkommere i etterkrigens og nåtidens Danmark.

Et spennende liv

Boken er en beskrivelse av et helt vanlig, og likevel så uvanlig, liv i det danske borgerskapet.

Den er også en beskrivelse av dansk historie, om jødisk liv i Tyskland og Skottland der Evas slektninger bor, om jødiske flyktninger fra Russland, og om livet for rik og fattig i det indre København.

Man blir glad i Eva når man leser historien om henne og hennes familie. Boken byr på en detaljrikdom der vi får gjengitt sangene fra Evas bryllup og bilder fra Evas boliger. Alle detaljene gjør at det skjærer så dypere i hjertet når man får detaljene om Evas død. Hvordan hun kunne overlevd om bare sykepleieren hadde unnlatt å åpne døra når nazistene banket på. Om planlegging og tilfeldigheter. Om menneskelige reaksjoner på umenneskelige situasjoner.

En sterk bok

En sten for Eva er en sterk bok som anbefales på det kraftigste. Jeg leste den for flere måneder siden og den sitter fortsatt tungt i hjertet.