NOU: Utval skal sjå på folkehøgskulane

Publisert/Oppdatert

Pressemelding fra Regjeringen 11. mai 2021: Å gå på ein folkehøgskule er blitt stadig meir populært, men det er lenge sidan folkehøgskulefeltet har vorte evaluert. - Folkehøgskulane er ein viktig del av det norske utdanningssystemet. No set regjeringa ned eit offentleg utval som skal sjå på kva slag samfunnsoppdrag folkehøgskulane skal ha og korleis ein bør sikre god kvalitet på utdanningane, seier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Ål: Ny rektor tilsatt

Publisert/Oppdatert

Styret for Ål folkehøyskole og kurssenter for døve har tilsatt Ann Kristin Malmquist (61) som rektor ved skolen. Malmquist har fungert i rektorstillingen det siste året og hun er godt kjent med både folkehøyskolen og kurssenteret.

Klimaregnskapet: Sterk nedgang i CO2-utslipp

Publisert/Oppdatert

Resultatene fra folkehøgskolenes klimaregnskap foreligger. Det har vært en drastisk nedgang i CO2 utslippene, som i hovedsak skyldes nedgangen i flyreiser. Koronaen må nok få den største æren for dette. Det var 52 skoler som hadde levert inn tall.

Folkehøgskolene etablerer mentortilbud for elever uten fullført VGO

Publisert

All erfaring viser at uten fullført videregående opplæring vil ungdom stille svakere, både i jobbsammenheng og deltakelse i samfunnet ellers. Hvert år er det mellom 20-30 % av elevene på folkehøgskolene som ikke har fullført videregående opplæring (VGO). Folkehøgskolene er imidlertid i en unik posisjon til å kunne hjelpe de som ønsker avklaring og eventuell styrket motivasjon for å fullføre VGO.

Frirommet introduseres som ny debattform i Norge

Publisert/Oppdatert

Samfunnet er komplekst og fullt av dilemma som kan virke lammende på politisk engasjement. Undersøkelser viser blant annet at ungdom i Norge kan mye om demokrati, men bruker det forholdsvis lite. Ni frilynte folkehøgskoler går nå foran, og introduserer Frirommet og kurses i å lede friromsdebatter som ny debattform i Norge.

Hva er folkeånd?

Publisert

Arne Øgaard ønsker å belyse begrepet Folkeånd i lys av Sigurd Ohrems artikkelserie om vitalsime - Vitalsime, folkehøgskolen og tidsånden.

Ny veileder fra Unge funksjonshemmede

Publisert/Oppdatert

I 2019 kom rapporten fra undersøkelsen og analysen – Folkehøyskolen – Et år for alle? Om inkludering og tilrettelegging på folkehøyskolen. Folkehøgskolen kommer ikke bare godt ut av denne undersøkelsen, og i oppsummeringen gis det klare råd om at folkehøgskolen som skoleslag har et viktig samfunnsoppdrag og bør tilby et fellesskap som rommer hele bredden av elever. Folkehøgskolene har mye å gå på både når det gjelder fysisk tilgjengelighet og fordommer, kommer det fram.

Minneord – Kjell Nyland – Namdals

Publisert

For nokre dagar sidan fekk vi bodskapen om at vår kjære «kårkall» og tidlegare styrar Kjell Nyland hadde gått bort. Rett nok visste vi at dagen ville kome. Kjell, du vart nesten 90 år og helsa var ikkje lenger like god som da du sprang med elevane på Geitfjellet. Men vi er aldri heilt førebudd, og sorga tok oss – samstundes som varme tankar gjekk til Solveig og familien som mista sin gode kjæraste, far og bestefar.

Ny grønn utgave av Folkehøgskolen

Publisert/Oppdatert

Da er et grønt nummer på 56 sider sendt til trykkeriet. Her får dere en digital forsmak på magasinet – Folkehøgskolen nummer 2 2021. Dere finner «grønne» artikler - om grønn vekst, sirkulærøkonomi og grønn undervisning og pedagogikk.

Folkehøgskolerådet må styrkes

Publisert

Allerede tilbake på åttitallet var det oppe til diskusjon at folkehøgskolerådet måtte styrkes. Den gang gikk rådsansvaret på rundgang mellom organisasjonene. Odd Arild Netland ble den første heltidsansatte i Folkehøgskolerådet, som sekretariat i 1996. Senere kom det en stilling som internasjonal sekretær i halv stilling i 2005.